Відділ освіти та молоді Котелевської селищної ради

Людина не товар! 30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми

   Був започаткований у 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою підвищення рівня поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привернення уваги до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочення людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

   Міністерство соціальної політики України є національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми, яке, відповідно до своїх завдань та функцій, формує та реалізує державну політику у сфері захисту прав громадян, які постраждали від торгівлі людьми.

Також, однією з функцій Мінсоцполітики є встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

   Що ж таке торгівля людьми?

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми», торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

 

Метою торгівлі людьми може бути:

  • трудова експлуатація;
  • сексуальна експлуатація,
  • використання у порнобізнесі;
  • проведення дослідів над людиною без її згоди;
  • усиновлення (удочеріння) з метою наживи;
  • примусову вагітність або примусове переривання вагітності;
  • примусове одруження;
  • примусове втягнення у зайняття жебрацтвом;
  • втягнення у злочинну діяльність;
  • використання у збройних конфліктах тощо.

 

   Причини, з яких люди потрапляють до рабства – низький рівень життя, бажання заробити, а також нездатність адекватно оцінити пропозиції роботи від прихованих «работорговців».

Злочин «торгівля людьми» зазвичай прихований. Його жертви не хочуть згадувати й переповідати пережиті ними жахіття. І все-таки постраждалим жінкам психологічно дещо простіше, ніж чоловікам, розповісти, що з ними сталося. А постраждалих чоловіків, стає дедалі більше, але вони соромляться звертатися до спеціальних служб.

Серед постраждалих не лише молодь. Тут немає вікових обмежень.
У бродяжництво та жебракування, наприклад, втягують як дітей, так і літніх людей.

   Щоб уникнути біди та не потрапити в рабство, слід дослухатись до порад фахівців:

– нікому не довіряйте власний паспорт. Документи, що засвідчують Вашу особу, завжди повинні знаходитись тільки у Вас;

– залиште вдома, своїм друзям чи близьким детальну інформацію про своє перебування за кордоном з адресою та контактними телефонами, а також копію свого закордонного паспорту і контракту;

– якщо Ви плануєте взяти шлюб з іноземним громадянином (громадянкою), скористайтеся порадами юриста чи фахівців посольств країни, в якій Ви плануєте жити, стосовно Ваших прав та прав Ваших дітей, народжених за кордоном та в Україні. А також пам’ятайте, що фіктивний шлюб – порушення закону. Це може стати причиною Вашого ув’язнення або депортації (видворення з країни);

– не забудьте з’ясувати номери телефонів українських посольств та консульських представництв у країні, до якої Ви виїжджаєте. Якщо Ви опинилися у скрутній ситуації, залишилися без паспорту або Вам хтось загрожує, – звертайтесь до представників посольств своєї країни;

– скористайтесь послугами неурядових організацій та служб, які активно працюють в зарубіжних країнах, надаючи допомогу особам, які опинились у складному становищі;

– зверніть увагу на те, що термін перебування на території іноземної держави зазначений у Вашій візі. Порушення візового режиму унеможливлює Ваш наступний виїзд за кордон;

– не забувайте, що знання хоча б елементарних слів іноземної мови значно полегшить Ваше перебування за кордоном.

   Торгівля людьми не визнає державних кордонів, не зважає на відмінності між розвинутими державами і державами, що розвиваються. Вона легко адаптується як до бідності, так і до розкоші, є актуальною майже для всіх народів.

   Боротьба із цим злочином, порушенням прав людини в сучасному світі вимагає об’єднання зусиль міжнародної спільноти та громадськості кожної країни.

Значна увага приділяється Національному механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, зокрема ролі й межам повноважень працівників закладів освіти щодо виявлення та реабілітації осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

   Дистанційний курс Протидія торгівлі людьми в Україні | EdEra (ed-era.com) містить концептуальні положення щодо попередження та протидії торгівлі людьми в Україні та методологічні засади здійснення превентивної роботи у закладах загальної середньої освіти.

 

   Пам’ятайте: стати жертвою торгівлі людьми може кожен, незалежно від статі, віку, рівня освіти чи кваліфікації!!!

 

Для отримання допомоги чи консультації можна звернутися за вказаними номерами телефонів:

? 527 або 0-800-505-501 – Національна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;

https://www.527.org.ua/  – електронні консультації з питань планування поїздки за кордон. Консультації надаються безкоштовно та конфіденційно!

?+38 (044) 279-98-99 – Державна міграційна служба України
пн-чт: 0
8:00-17:00, пт: 08:00-15:45. Апарат ДМС у Полтавській області – (0532) 60-89-69. Котелевський районний сектор (вул. Берегова, 18), тел.. (05350) 2-13-02 (пн. вихідний).

В Полтавській області регіональним координатором Міжнародної організації з міграції в Україні є Благодійна організація «Світлонадії»

 

Якщо Ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, зателефонуйте до Департаменту боротьби зі злочинами, що пов'язані з торгівлею людьми Національної поліції України: (044) 374 37 85 (пн – сб. з 09:00 до 18:00).

В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном, можна звертатися на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу:

 (044) 256 12 53 (цілодобово).

 



« повернутися до списку новин