Відділ освіти та молоді Котелевської селищної ради

Сучасні підходи до вивчення творчості письменників-класиків (до 250-річчя від дня народження І.П.Котляревського)

    250 років тому народився письменник, який, за словами І.Я.Франка, «… з великого пожару України найбільшу спас народну святість – слово» й підняв його до літературних висот.

    23 жовтня на «гостину» до Котляревського зібралися педагоги Котелевського району: вчителі української мови та літератури, керівники гуртків позашкілля, вихователі ГПД. Відбувалося засідання спільного районного методичного обєднання у формі літературно-мистецького колажу на базі Будинку дитячої та юнацької творчості. Педагоги напрацьовували сучасні підходи до вивчення творчості письменників-класиків і присвятили семінар 250-річчю від дня народження І.П.Котляревського.

    У літературному лабіринті «Метаморфози по Котляревському» герої творів письменника  Наталка Полтавка, Еней, троянці, яких представляли учні Котелевської гімназії №1 імені С.А.Ковпака,  пропонували учасникам семінару  виконати різні творчі завдання, приготовані для колег учителем-методистом Філенко Г.О.

                    

                             

    Під час інсценізації уривка з п’єси «Наталка Полтавка»,  підготовленої  учнями Котелевської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 (вчитель Чупилко Д.В.), присутні мали нагоду поспілкуватися із письменником мовою його безсмертних героїв.

        Продовження знайомства з культурною спадщиною українців проходило під час майстер-класів керівників Будинку дитячої та юнацької творчості Бугрій М.В. та Бабич Н.М.

                                                 

                                                         

      Своєрідним підсумком літературно-мистецького блоку стало історично-магічне селфі учасників семінару з героями творів Котляревського.

Основною формою організації навчального процесу був і залишається урок.   У другому блоці заходу - методичному  практикумі «Сучасні підходи до вивчення творчості письменників-класиків» розглянуто:

          презентацію « Маловідомі факти. Котляревський у новому форматі» Назарко Н.М. з Котелевської ЗОШ №4 І-ІІІ ступенів

        презентацію «Сучасні підходи щодо вивчення біографії письменників-класиків» Калашнікової С.В. з Милорадівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Педагогами та учнями закладів загальної середньої освіти району, вихованцями БДЮТу  організовано виставку «Котляревський – душа, дух та духовність українців».

 

                На закінчення семінару кожний його учасник міг у вінок шани Котляревському вплести свою квітку любові й поваги до талановитого митця, написавши слова, що йдуть від серця.

                                                  

      Захід «Сучасні підходи до вивчення творчості письменників-класиків» – це спроба по-новому відкрити для себе Котляревського у ХХІ столітті. Щороку «додається йому літ, а він не старіє, прямує до нас через віки – усе молодий, дужий, лицарської вдачі, жартівник, мудрець…» (Галина Білик). Тож ще одне звернення до письменника та творчості засвідчує актуальність його життя і художньої спадщини для нас.

 



« повернутися до списку новин