Відділ освіти та молоді Котелевської селищної ради

Що таке єМалятко ?

Постановою Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 № 691 «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для реалізації прав дитини» регулюється надання комплексної послуги «єМалятко».

Що таке єМалятко ?

єМалятко – це комплекс, який об’єднує послуги, пов’язані з народженням дитини.

З метою створення сприятливих умов для реалізації прав дитини у 2020 році в Україні стартував експериментальний проєкт під назвою «єМалятко».

Лише на підставі однієї заяви батьки новонародженої дитини можуть отримати послуги в рамках комплексної послуги «єМалятко»:

 

  • проведення державної реєстрації народження;
  • реєстрації місця проживання дитини;
  • призначення державної допомоги при народженні дитини;
  • призначення допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних

сім’ях;

  • внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що

ведеться у центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я;

  • реєстрації дитини у Державному реєстрі фізичних осіб –

платників податків;

  • визначення належності новонародженої дитини до громадянства

України;

  • внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного

державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому.

 

Батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану (стаття 144 Сімейного кодексу України). Несвоєчасна без поважної причини державна реєстрація батьками народження дитини тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 212¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Отримати комплексну послугу «єМалятко» можуть лише батьки, які не порушили термін.

Як отримати послугу

 

Сьогодні таку послугу можна отримати за однією заявою не тільки у закладі охорони здоров’я, де народилась дитина, а також у відділах державної реєстрації актів цивільного стану та у центрах надання адміністративних послуг, які надають адміністративні послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

 Невдовзі після запуску порталу "Дія" батьки зможуть самостійно оформлювати заявку онлайн.

Необхідними документами є лише паспорти та реєстраційні номери облікових карток платників податків батьків (за наявності) та медична довідка від пологового будинку.

Для отримання допомоги при народженні варто мати також і реквізити банківського рахунку, на який здійснюватимуться виплати.

Отримання послуг безкоштовне. Виключенням є реєстрація місця проживання дитини, адміністративний збір за яку складає 13,6 грн.

Водночас єМалятко є добровільною послугою. Система не передбачає ліквідації традиційних інстанцій.

 

Детальнішу інформацію про усі ці послуги, а також покроковий алгоритм з їх отримання — ви можете знайти на порталі “Дія”.



« повернутися до списку новин